Sfatul Medicului
Maxima zilei
Sanatatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevarata ideea de valoarea sa pana cand o vom pierde. (Josh Billings)
Maxima zilei
Sanatatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevarata ideea de valoarea sa pana cand o vom pierde. (Josh Billings)
Publicat in data: Fri, 21 May 2010 00:47:40
Acest articol a fost citit de 5210 vizitatori unici
1Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca ucigasul cel mai de temut al secolului al XXI-lea este obezitatea. Tendinta spre obezitate a atins proportii epidemice pe tot globul. In prezent, pentru prima data in istoria omenirii, frecventa obezitatii a depasit-o pe aceea a malnutritiei.
Ce pacat ca multi nu stiu ca fiecare kilogram in plus scurteaza viata cu doua luni! Deci un surplus ponderal de 30 kg costa cel putin 5 ani de viata.
In raportul O.M.S. pe anul 2002 se arata ca, pe plan mondial, 58% din cazurile de diabet, 21% din cele de boala coronariana si pana la 42% din unele cancere se datoreaza indicelui de greutate corporala mai mare de 21 kg/metru patrat.
Pe plan mondial, frecventa obezitatii creste cu o rata alarmanta. Persoanele cu o cantitate mai mare de grasime abdominala au un risc crescut de a dezvolta diabetul de tip2, ateroscleroza coronariana si unele boli canceroase.
La aceste persoane se constata si unele valori ridicate ale trigliceridelor sanguine.
Un nivel ridicat de colesterol in sange nu este insotit de simptome evidente, insa poate reprezenta un factor de risc pentru alte tulburari care au simptome specifice precum ateroscleroza, angina pectorala, bolile de inima, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral si alte suferinte circulatorii.
Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie in mod normal, insa, deoarece aceasta substanta lipidica se gaseste in toate produsele de origine animala, il ingeram ori de cate ori mancam carne si produse lactate.
Este bine sa stiti ca ar trebuie sa reduceti cantitatea de unt, smantana, produse lactate, sa evitati prajelile, pielita de pui, crustaceele, maioneza, ciocolata si margarina.
Potrivit statisticilor O.M.S. recente, in lume exista astazi peste 60 de milioane de diabetici. Aceleasi statistici arata ca, la fiecare 10 ani, numarul bolnavilor de diabet creste cu 100%, situatia putand deveni alarmanta pentru omenire.
Regimul alimentar, insulina si sulfamidele nu au reusit sa rezolve decat partial problemele pe care le ridica diabetul, ca boala cronica.
In ultimii 10 ani s-au inceput cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diferite popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
O serie de plante din zona Extremului Orient au dovedit, dupa primele cercetari, ca in tratamentul antidiabetic au proprietatea de a reface functia pancreatica diminuata progresiv, actionand, deci, cu totul altfel decat insulina care, prin administrare zilnica, poate duce la atrofierea functiei pancreatice.
Va rugam cititi Termeni si Conditii.
Calendarul întâlnirilor cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical organizate în vederea consultarii/negocierii referitoare la Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate - (publicat pe site-ul CNAS în data de 23.10.2024) precum și la Proiectul de Ordin pentru modificarea [...]
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003[1], procedura de elaborare a proiectelor de acte normative este următoarea: Un prim proiect al actului normativ și al instrumentului de prezentare şi motivare se elaborează de direcțiile de specialitate din cadrul instituției publice respective, iar acesta este afișat în transparență decizională, pe site-ul instituției, cu minimum 30 de zile lucrătoare înaintea supunerii spre avizare de către autorităţile publice. Totodată se stabilește o perioadă de minim 10 zile calendaristice în care orice persoană [...]
ANUNȚ – Indisponibilitate PIAS
În cursul zilei de 24 octombrie 2024, în intervalul orar 20:30 – 22:30, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale vor fi acordate în regim offline, având în vedere întreruperea temporară a Platformei Informatice a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS),necesară pentru implementarea prevederilor legislative în vigoare. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Categoriile de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele[1]: Click aici pentru a vizualiza categoriile de populație Aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate[2], în secţiunea E1 pentru cele compensate 50% din prețul de referință și în secțiunea E2 pentru cele compensate 100% din prețul de referință. Prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelor terapeutice elaborate de [...]
COMUNICAT – 25 de ani de activitate a CNAS
Casa Națională de Asigurări de Sănătate marchează în acest an un sfert de secol de la începerea activității sale instituționale în anul 1999. Momentul respectiv a semnificat și trecerea de la modelul de finanțare centralizată a sectorului de sănătate, la un model de finanțare adecvat economiei de piață, bazat pe relații contractuale între finanțator și furnizorii de servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, precum și pe plata serviciilor realizate, indiferent de forma de proprietate a furnizorului, în conformitate cu principiul „banii urmează [...]
ORDIN pentru aprobarea procedurii de transmitere în Platforma informatică din asigurările de sănătate a serviciilor acordate off-line şi a procedurii de validare a acestora în cazul constatării unor disfuncţionalităţi în funcţionarea PIAS
Publicat 2024-11-04
Publicat 2024-11-04
Vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Republica Franceză
Publicat 2024-11-01
Publicat 2024-10-31
Publicat 2024-10-31
Publicat 2024-10-31
Celulă de criză la Guvern pentru românii din Spania afectați de inundații
Publicat 2024-10-30
Publicat 2024-10-30
Declarații susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern
Publicat 2024-10-29
Publicat 2024-10-28
Participarea premierului Marcel Ciolacu la Summitul Autorităților Publice Municipale din România
Publicat 2024-10-25
Publicat 2024-10-25
Publicat 2024-10-23
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern