Sfatul Medicului
Maxima zilei
Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. (Immanuel Kant)
Maxima zilei
Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. (Immanuel Kant)
Publicat in data: Fri, 26 Apr 2013 12:08:33
Acest articol a fost citit de 2803 vizitatori unici
5Specialistii de sanatate publica atentioneaza cu privire la cresterea numarului de persoane care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi cu capuse.
Conform informarilor transmise de Institutul National de Sanatate Publica catre Ministerul Sanatatii, va precizam urmatoarele:
Avand in vedere ca se asteapta ca, la inceputul lunii mai, un numar mare de persoane sa petreaca zilele libere in natura, la iarba verde, consideram util sa transmitem catre populatie recomandari pentru a preveni intepaturile de capuse si consecintele neplacute si uneori grave ale acestora.
Astfel, specialistii de la INSP recomanda evitarea, pe cat posibil, a zonelor infestate cu capuse. Daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomanda purtarea de tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi. Este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje.
Se recomanda aplicarea repetata la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.
In cazul unei activitati lucrative sau recreative intr-o zona cu risc (cu animale care pot fi parazitate de capuse si cu arbusti si vegetatie bogata) se recomanda examinarea la cateva ore a intregii suprafete a corpului, fara a neglija zonele cu par, pentru a observa capuse atasate de piele sau par. Capusele se pot atasa si fixa oriunde pentru a se hrani cu sange, fara a provoca disconfort la atasarea de piele sau in timpul hranirii.
Pentru indepartarea capuselor este recomandat sa va prezentati la un cabinet medical.
Capusele se scot imediat, fara intarziere, evitand strivirea acestora. De regula capusele sunt foarte mici, fiind in stadiul de larva sau de nimfa. Capusele se scot prin tractiune usoara si continua cu o penseta aplicata cat mai aproape de piele, astfel incat sa se evite ramanerea de parti ale aparatului bucal al capusei in piele. Cand se indeparteaza capusele de pe om sau de pe animal se vor proteja mainile cu manusi, ori cu parti din imbracaminte, cu o panza sau tifon. Spalati imediat zona afectata dupa extragerea capusei cu apa si sapun si dezinfectati zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica si un unguent cu antibiotic cu spectru larg.
In cazul aparitiei unei pete sau induratii de culoare rosie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde in inele concentrice, cu stare de rau, dureri musculare, febra, dureri de cap, senzatie de ceafa si gat intepenit, dureri la nivelul articulatiilor trebuie sa va adresati imediat medicului.
O atentie deosebita trebuie acordata si pentru imbracaminte si incaltaminte atunci cand s-au identificat capuse. Dezinsectia imbracamintei, inmuierea, spalarea si uscarea rufelor trebuie sa se faca cu mare atentie.
Sursa: Ministerul Sanatatii Comunicat de presaVa rugam cititi Termeni si Conditii.
Publicat 2023-09-26
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu președintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili
Publicat 2023-09-25
Publicat 2023-09-20
Publicat 2023-09-20
Publicat 2023-09-20
Publicat 2023-09-20
Întâlnire consultativă a premierului Marcel Ciolacu cu organizații nonguvernamentale
Publicat 2023-09-19
Publicat 2023-09-19
Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu o delegație a Liberty Steel
Publicat 2023-09-19
Publicat 2023-09-18
Întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu o delegație a OMV Petrom
Anunt publicat de CNAS in data de 18.09.2023 - selectie specialiști tehnologia informațiilor și comunicațiilor – 09.10.2023
Vezi mai mult >ANUNȚ CNAS – Disfuncționalități ale Platformei informatice a Asigurărilor de Sănătate
Vezi mai mult >COMUNICAT - Consultații și tratamente stomatologice gratuite pentru elevi și studenți
Vezi mai mult >Furnizorii de servicii medicale a căror decizie de evaluare expiră în luna OCTOMBRIE 2023
Vezi mai mult >Acte normative elaborate și / sau avizate de CNAS sau relevante pe domeniul de competență, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau postate pe site-ul CNAS în perioada 28 August – 01 Septembrie 2023
Vezi mai mult >Calendar raportare servicii medicale/medicamente aferente lunii AUGUST 2023
Vezi mai mult >Anunt ! - Incetare contract de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară doctor BOLD MARIA AUGUSTA din localitatea BRAD
Vezi mai mult >modificari legislative privind formularele specifice pentru examinarea PET-CT a bolnavilor adulti cu afectiuni oncologice. Lista noua de medicamente .
Vezi mai mult >