Ghidul pacientului internat
Maxima zilei
Sanatatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevarata ideea de valoarea sa pana cand o vom pierde. (Josh Billings)
Maxima zilei
Sanatatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevarata ideea de valoarea sa pana cand o vom pierde. (Josh Billings)
In aceasta pagina va prezentam cele mai importante aspecte legate de internarea in spital, drepturi si obligatii, externare, reguli de vizitare, etc.:
...
1. Criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare continua sunt:
2. Criteriile pe baza carora se efectueaza internarea pacientilor in regim de spitalizare de zi sunt:
a) situatia de urgenta medico-chirurgicala, pentru:
b) epidemiologic pentru bolnavii care necesita tratament in afectiuni care nu necesita izolare pentru serviciile medicale prevazute la capitolul I litera B punctul B.3.1 pozitiile 9 si 10 si punctul B.3.2 pozitia 62, care se acorda in structuri de spitalizare de zi aprobate/avizate de Ministerul Sanatatii.
3. Pentru criteriul urgenta medico-chirurgicala, spitalul acorda serviciile medicale avand obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca serviciile medicale de urgenta nu se mai justifica. Pentru spitalizarea continua, la solicitarea pacientului se poate continua internarea in regim de spitalizare continua cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicesti de catre pacient pentru perioada in care serviciile acordate nu mai reprezinta urgenta....
11. Prezentarea si utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate la furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale se face la momentul acordarii serviciului, astfel:
11.1 In asistenta medicala primara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza.
11.2 In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza, cu exceptia serviciilor de sanatate conexe actului medical pentru care nu este necesara prezentarea cardului.
11.3 In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicala si acupunctura utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza, astfel:
11.4 In asistenta medicala ambulatorie de specialitate de medicina dentara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale prevazute in pachetul de baza.
11.5 In asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face, astfel:
a) pentru serviciile medicale paraclinice - analize de laborator prezentarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul recoltarii probelor in punctele de recoltare propii ale furnizoriilor de investigatii paraclinice, cu exceptia serviciile paraclinice de microbiologie, histopatologie si citologie daca probele nu se recolteaza la furnizorii de investigatii paraclinice. Pentru serviciile paraclinice de microbiologie - examene de urina si examene de materii fecale daca sunt singurele investigatii recomandate pe biletul de trimitere se utilizeaza cardul la momentul depunerii probelor la furnizorul de investigatii paraclinice; daca acestea sunt recomandate pe biletul de trimitere impreuna cu alte analize de laborator se utilizeaza cardul la momentul recoltarii analizelor de laborator. Pentru examinarile de histopatologie si citologie care nu se recolteaza la furnizorii de investigatii paraclinice probele sunt transmise la furnizorii de servicii medicale paraclinice insotite de biletele de trimitere fara a fi necesara prezentarea cardului national de asigurari sociale de sanatate.
b) pentru serviciile medicale paraclinice - investigatii de radiologie, imagistica medicala, explorari functionale si medicina nucleara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul efectuarii investigatiilor prevazute in pachetul de baza.
11.6 In asistenta medicala spitaliceasca utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face, astfel:
a) pentru serviciile medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la internarea si externarea din spital, cu exceptia urmatoarelor situatii:
b) pentru serviciile medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi prezentarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la fiecare vizita, cu exceptia situatiilor in care criteriul de internare este urgenta medico-chirurgicala pentru serviciile acordate in structurile de urgenta (camera de garda/UPU/CPU) care nu sunt finantate de Ministerul Sanatatii/ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie.
11.7 Pentru furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, respectiv ingrijiri paliative la domiciliu utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face in fiecare zi in care se acorda ingrijiri.
11.8 In asistenta medicala de reabilitare medicala si recuperare, in sanatorii si preventorii utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la internare si externare.
11.9 Pentru dispozitive medicale, este necesara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate daca dispozitivul medical se ridica de catre beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. In situatia in care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de catre apartinatorul beneficiarului - membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica), imputernicit legal -, se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaportul acestuia; In situatia in care dispozitivul medical se elibereaza prin posta, curierat, transport propriu ori Inchiriat prezentarea cardului nu este necesara; confirmarea primirii dispozitivului medical expediat de catre furnizor prin posta, curierat, transport propriu ori Inchiriat si primirea la domiciliu, se face sub semnatura beneficiarului sau ori a apartinatorului acestuia - membru al familiei - parinte, sot/sotie, fiu/fiica, imputernicit legal, reprezentant legal - cu specificarea domiciliului la care s-a facut livrarea, a actului de identitate si a codului numeric personal/codul unic de asigurare ale persoanei care semneaza de primire.
11.10 Pentru medicamente cu si fara contributie personala, utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul ridicarii medicamentelor din farmacie, daca acestea se ridica de catre beneficiarul prescriptiei; In situatia in care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de catre un imputernicit, se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate al imputernicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaportul, daca Imputernicitul nu poate prezenta card.
12. Informatii referitoare la utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre asigurati si fluxul de lucru pentru furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, sunt postate pe site-ul www.cnas.ro.
13. Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate de catre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, sunt aplicabile de la data prevazuta la art. 2 alin (2) din HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate din titlul IX Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nota: Odata internati in spital, NU pastrati la Dvs. obiecte de valoare.
Spitalul Municipal Vulcan nu isi asuma responsabilitatea pentru obiectele de valoare (bani, bijuterii, documente importante Dvs., alte bunuri personale).
Pacienii sunt rugati sa trimita acasa obiectele de valoare.
Pastrati la Dvs. numai sume mici de bani.
Important! Comunicati personalului sectiei numele, adresa si numarul de telefon al celei mai apropiate rude a Dvs.
Grija fata de pacienti este preocuparea principala a personalului spitalului nostru. Pentru a nu perturba serviciile medicale si de asistenta, vizitarea pacienilor este limitata la un anumit program si de aceea ii rugam pe pacienti si pe vizitatori sa respecte orarul de vizita.
Program de vizite:Vizitarea pacientilor internati este interzisa in afara Programului de vizite.
Vizitele care se fac in afara acestui program, numai in cazuri speciale, pot fi aprobate de medicul sef de sectie.
Copiii care fac vizite rudelor internate in spital trebuie sa fie insotiti si supravegheati in permanenta de o persoana adulta.
Vizitarea pacientilor internati este interzisa in sectiile Boli Infectioase si Pneumologie.
Reguli speciale de vizitare
Puteti obtine aprobari speciale pentru vizite in afara programului de vizita de la medicul sef de sectie.
Aceste aprobari se acorda numai in cazuri de boli grave.
Fiecare sectie/compartiment are un program zilnic specific sectiei/compartimentului si este astfel conceput incat personalul medical
sa va ingrijeasca pe dvs. si pe ceilalti pacienti cu maximum de eficienta.
Din programul zilnic al fiecarei sectii/compartiment nu lipseste timpul alocat pentru:
toaleta de dimineata, mic dejun, vizita medicilor curanti, tratamente, consultatii, investigatii, pranz, odihna, vizita apartinatorilor, contra-vizita, cina, stingerea.
Facem mentiunea ca Spitalul Municipal Vulcan ii sfatuieste pe vizitatori sa evite introducerea in spital a alimentelor.
Spitalul Municipal Vulcan nu isi asuma raspunderea pentru reactiile adverse pe care pacientii le pot suferi din cauza alimentelor care nu au fost preparate sau furnizate de catre spital.
Extras din Carta Pacientului:
...
3. INFORMARE CORECTA:
Fiecare individ
are dreptul sa primeasca toate informatiile
referitoare la starea de sanatate, la serviciile
de sanatate si cum sa le foloseasca precum
si tot ce-i poate oferi cercetarea stiintifica si
inovatia tehnologica. Profesionistii si toti
furnizorii de ingrijiri de sanatate trebuie sa
ofere o informare personalizata pacientului,
adaptat in special particularitatilor
religioase, etnice si lingvistice. Aceste
informatii trebuie sa fie facute usor
accesibile inlaturand obstacolele
birocratice, educand furnizorii de sanatate,
pregatind si distribuind materiale
informative. Pacientul are dreptul sa-si vada
dosarul medical, sa fotocopieze, sa puna
intrebari si de a se corecta eventualele
greseli. Un bolnav internat are dreptul la o
informare continua si detaliata, care poate fi
garantata eventual de un "tutore". Fiecare
individ are dreptul la acces direct la
informare asupra cercetarilor stiintifice,
farmaceutice si inovatii tehnologice, fie din
resurse publice, fie private, daca aceasta
indeplineste criteriile de corectitudine si
transparenta.
4. CONSIMTAMANT INFORMAT:
Fiecare individ are dreptul la toate informatiile care
ii pot permite sa participe activ in luarea
deciziilor referitoare la sanatatea proprie;
aceasta informare este o conditie prealabila
oricarei proceduri sau tratament, inclusiv
participarea la o cercetare stiintifica.
Furnizorii de sanatate trebuie sa ofere
pacientului toate informatiile referitoare la
tratamentul sau operatia care urmeaza sa fie
facute, inclusiv asupra riscurilor asociate,
efectelor secundare si alternativele
existente. Aceasta informare trebuie facuta
cu suficient timp inainte (cel putin 24 ore) si
intr-un limbaj accesibil, pentru a permite
participarea activa a pacientului la luarera
deciziei. Bolnavul are dreptul sa refuze un
tratament sau o interventie medicala sau sa-si
schimbe optiunea in cursul tratamentului.
...
Externarea pacientului din Spitalul Municipal Vulcanse face de catre medicul curant si se va comunica pacientului cu cel putin 24 de ore inainte. Medicul curant va completa Biletul de externare si scrisoarea medicala in care va consemna diagnosticul la externare, starea pacientului, tratamentul medical, indicatii privind regimul alimentar, data controlului medical si numarul de zile de concediu medical(dupa caz). In cazul externarii pacientului la cerere, i se vor explica riscurile la care se poate expune. Medicul curant consemneaza in Foaia de observatie solicitarea de externare a pacientului, iar acesta este pus sa semneze ca a solicitat externarea. La externare se foloseste cardul de sanatate al pacientului pentru semnarea serviciilor (internare, externare, reteta electronica).
Documentele care se elibereaza pacientului la externare:
Pentru serviciile de Spitalizare Continua si de Zi sunt necesare urmatoarele:
Pentru consultatiile in Ambulatoriu si investigatiile paraclinice:
Accesarea serviciilor in cadrul Spitalului Municipal Vulcan, la cerere
Pentru consultatiile in Ambulatoriu si investigatiile paraclinice:
In cadrul Spitalului Municipal Vulcan, coplata se percepe doar pentru serviciile medicale spitalicesti acordate in regim de spitalizare continua.
Coplata este in valoare de 10(zece) lei/persoana internata si se aplica doar categoriilor de asigurati care nu sunt scutite de coplata
Sunt scutite de la coplata urmatoarele categorii de asigurati:
Calendarul întâlnirilor cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical organizate în vederea consultarii/negocierii referitoare la Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate - (publicat pe site-ul CNAS în data de 23.10.2024) precum și la Proiectul de Ordin pentru modificarea [...]
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003[1], procedura de elaborare a proiectelor de acte normative este următoarea: Un prim proiect al actului normativ și al instrumentului de prezentare şi motivare se elaborează de direcțiile de specialitate din cadrul instituției publice respective, iar acesta este afișat în transparență decizională, pe site-ul instituției, cu minimum 30 de zile lucrătoare înaintea supunerii spre avizare de către autorităţile publice. Totodată se stabilește o perioadă de minim 10 zile calendaristice în care orice persoană [...]
ANUNȚ – Indisponibilitate PIAS
În cursul zilei de 24 octombrie 2024, în intervalul orar 20:30 – 22:30, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale vor fi acordate în regim offline, având în vedere întreruperea temporară a Platformei Informatice a Asigurărilor Sociale de Sănătate (PIAS),necesară pentru implementarea prevederilor legislative în vigoare. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Categoriile de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt următoarele[1]: Click aici pentru a vizualiza categoriile de populație Aceste vaccinuri sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate[2], în secţiunea E1 pentru cele compensate 50% din prețul de referință și în secțiunea E2 pentru cele compensate 100% din prețul de referință. Prescrierea vaccinurilor se efectuează conform protocoalelor terapeutice elaborate de [...]
COMUNICAT – 25 de ani de activitate a CNAS
Casa Națională de Asigurări de Sănătate marchează în acest an un sfert de secol de la începerea activității sale instituționale în anul 1999. Momentul respectiv a semnificat și trecerea de la modelul de finanțare centralizată a sectorului de sănătate, la un model de finanțare adecvat economiei de piață, bazat pe relații contractuale între finanțator și furnizorii de servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale, precum și pe plata serviciilor realizate, indiferent de forma de proprietate a furnizorului, în conformitate cu principiul „banii urmează [...]
ORDIN pentru aprobarea procedurii de transmitere în Platforma informatică din asigurările de sănătate a serviciilor acordate off-line şi a procedurii de validare a acestora în cazul constatării unor disfuncţionalităţi în funcţionarea PIAS
Publicat 2024-11-04
Publicat 2024-11-04
Vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Republica Franceză
Publicat 2024-11-01
Publicat 2024-10-31
Publicat 2024-10-31
Publicat 2024-10-31
Celulă de criză la Guvern pentru românii din Spania afectați de inundații
Publicat 2024-10-30
Publicat 2024-10-30
Declarații susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern
Publicat 2024-10-29
Publicat 2024-10-28
Participarea premierului Marcel Ciolacu la Summitul Autorităților Publice Municipale din România
Publicat 2024-10-25
Publicat 2024-10-25
Publicat 2024-10-23
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern