IntroducereÎnregistrareAutentificareProfilCum se scrie un mesajMesaje personaleCăutare

Deoarece scrierea de mesaje este de fapt scopul şi existenţa unui forum, vom explica un pic mai în detaliu diferitele opţiuni şi tehnici disponibile. Cei care sunt familiarizaţi cu software-ul forum, HTML sau bulletin board code în general ar putea prefera să sară direct la Coduri BBC - Bulletin Board Code şi Zâmbete de referinţă.

Dat fiind că forumul SMF poate fi particularizat foarte tare de către administratori, facilităţile şi permisiunile descrise mai jos sunt doar cu titlul de enunţ şi nu definitive.

 1. Scriere de mesaje - Generalităţi
  1. Porneşte un subiect nou
  2. Porneşte un sondaj nou
  3. Cum scrii un eveniment in calendar
  4. Cum răspunzi la un subiect sau un sondaj
  5. Cum citezi un mesaj
  6. Cum modific sau şterg un mesaj
 2. Opţiuni standard la scriere
  1. Iconiţa ataşată mesajului
  2. Cod BBC - Bulletin Board Code
  3. Zâmbete
 3. Taguri (explicaţii pentru începători)
 4. Opţiuni suplimentare
  1. Anunţă-mă la răspunsuri.
  2. Întoarce-te la acest mesaj.
  3. Nu folosi zâmbete.
  4. Fişiere ataşate
 5. Explicaţii pentru
  1. coduri BBC SMF - Bulletin Board Code
  2. Zâmbetele SMF

Scriere de mesaje - Generalităţi

Porneşte un subiect nou

Afişează forumul sau subforumul unde doreşti să scrii şi fă click pe butonul Subiect nou (de obicei este poziţionat atât în partea de sus cât şi în cea de jos a forumului asa cum este indicat în Ajutor pentru utilizatori - Introducere), ceea ce ar trebui să te ducă în ecranul Porneşte subiect nou. Acesta prezintă un număr de opţiuni, dintre care cele mai importante două sunt câmpul Subiect şi câmpul principal Mesaj (nu este etichetat astfel, însă este evident prin dimensiunea sa). Deci poţi începe să introduci subiectul şi mesajul dorit, însă fii atent că dacă unul din aceste două câmpuri principale nu este completat, subiectul nu va fi acceptat. Dacă eşti mulţumit cum arată mesajul în format text, poţi să-l trimiţi simplu, fă doar click pe butonul Mesaj sau poţi să-l verifici cu butonul Verifică button, însă urmează şi alte opţiuni disponibile pentru a face lucrurile mai interesante.

+  Numele forumului
|- +  Numele categoriei
| |- +  Numele forumului
| | |- +  Porneşte subiect nou
Porneşte subiect nou
Opţiuni standard omise momentan pentru uşurinţă şi explicate mai jos.
Subiect:
Opţiuni suplimentare omise momentan pentru uşurinţă şi explicate mai jos.

shortcuts: tastează alt+s pentru a trimite un mesaj sau alt+p pentru verificare • Unele forumuri afişează arborele de navigare sus, în mod orizontal care salvează din spaţiu.
 • Unele forumuri pot fi configurate să afişeze butonul suplimentar Verificare ortografică alături de celelalte două de mai sus.

Porneşte un sondaj nou

Un sondaj este un mesaj care are adăugate întrebări şi opţiuni de vot, şi poate fi pornit făcând click pe Sondaj nou în loc de Mesaj nou aşa cum a fost descris mai sus. Pentru a porni un sondaj este necesar să completezi câmpul Întrebare şi cel putin două Opţiuni, asta pe lângă Subiect şi Mesaje care sunt necesare de către un subiect ordinar. Alte opţiuni sunt numărul de voturi pe care le poate face un utilizator, durata sondajului, dacă utilizatorii pot schimba opţiunile sau nu şi condiţiile pentru ca rezultatele să fie afişate.

Pentru a propune mai mult de 5 opţiuni în sondaj, simplu, doar click pe Adaugă optiuni de câte ori consideri necesar.

Notă: este deasemeni posibil pentru anumiţi utilizatori să adauge sondaje la un subiect deja existent.

Cum scrii un eveniment in calendar

Atunci când a fost activat (calendarul nu este activ implicit) poţi scrie evenimente în calendar facând click pe Calendar în meniul principal urmat de Scrie eveniment în ecranul calendar. Acest ecran este de fapt ecranul Porneşte subiect nou care are drept câmpuri sumplimentare titlul evenimentului, data, forumul unde să fie scris evenimentul, ceea ce va adăuga evenimentul în calendar şi va creea un link către mesajul din forum.

Cum răspunzi la un subiect sau un sondaj

A răspunde este identic cu a porni un subiect nou, cu diferenţa că nu este necesar să scrii nimic în câmpul Subiect decât atunci când doreşti să-l modifici explicit. Pentru a vota într-un sondaj trebuie doar să alegi opţiunea dorită şi să faci click pe Trimite votul.

Dacă opţiunea 'Răspuns rapid' a fost activată, atunci în josul paginii apare câmpul Răspuns rapid, însă va trebui să introduci codurile BBC - Bulletin Board Code şi Zâmbetele manual dacă doreşti a le utiliza.

Cum citezi un mesaj

Pentru a răspunde la un mesaj cu un citat din acesta, poţi să faci click pe butonul Citat din mesajul dorit şi să adaugi comentariile tale sau să dai click pe butonul Răspunde urmat de Insrează Citat din mesajul care te interesează, dar ai grijă la:

 • Ambele modalităţi adaugă un link către mesajul original indicând numele utilizatorului, data şi ora mesajului original, în timp ce codul BBC - Bulletin Board Code citat citează doar mesajul dorit fără informaţiile suplimentare.
 • Poţi deasemeni reţine sau adăuga 'autorul' în mod independent de funcţia Citat, aşa cum este arătat în Referinţă buletin bord cod SMF mai jos.

Cum modific sau şterg un mesaj

Pentru a modifica un mesaj, dă click pe butonul Modifică şi fă doar schimbările dorite. Mai toate forumurile sunt setate să afişeze ore şi ziua ultimei modificări, dar administratorii pot acorda o scurtă perioadă pentru modificări înainte ca aceasta să se întâmple.

Pentru a şterge un mesaj, dă click pe butonul Şterge urmat de OK din căsuţa de confirmare Elimină acest mesaj? care apare imediat după. Unele forumuri permit deasemeni să ştergi subiectele sau sondajele pornite de tine însă aceste butoane sunt de obicei în josul paginii.

Opţiuni standard la scriere


Imagine asociată mesajului:
ÎngroşatOblicSubliniatTăiat|Radiant UmbritBaner|text preformatat Aliniat la stânga CentratAliniat la dreapta|Linie orizonatală|Dimensiune fontTip font
Insereaza film flashInserează imagineInserează adresă URLInserează adresă email Inserează link FTP|Inserează tabelInserează rând de tabelInserează coloană de tabel|Indice susIndice josTelex| Inserează fragment de codInserează citat|Inserează listă
Zâmbet Fă cu ochiul Cheesy Grin Furios Trist Şocat Grozav Huh Clipeşte Limbă Jenat Buze Sigilate Nehotărât Sărut Plânge


Iconiţa ataşată mesajului

Acest meniu drop-down îţi permite să schimbi iconiţa implicită a unui mesaj din linia subiect cu o iconiţa apropiată scopului şi intenţiilor mesajului.

Cod BBC - Bulletin Board Code

Bulletin Board Code (sau coduri BBC) sunt scule esenţiale pentru a formata şi schimba aparenţa unui mesaj. Acesta are efect asupra unui text la fel ca uneltele de formatare din orice procesor de text. Totuşi câmpul principal Mesaj nu se comportă WYSIWYG (ceea ce vezi este ceea ce va fi scris), de aceea ar trebui să verifici mesajul pentru a vedea cum va arăta în realitate.

Explicaţii complete despre codurile BBC din SMF sunt descrise mai jos.

Zâmbete

În timp ce zâmbetele pot fi văzute doar mimic în natură, ele pot juca un rol important în clarificarea cuvintelor şi expresiilor din mesaj în mod identic cu inflexiunile din limbaj ţi expresiile feţei în lumea vorbită. La fel ca cele mai multe forumuri, SMF are o gamă standard de zâmbete care pot fi adăugate unui mesaj făcând click pe imaginea dorită sau introducând un anumit cod. Opţiunea fără zâmbete este deasemeni oferită pentru ocaziile cînd anumite combinaţii de caractere vrei să fie afişate ca atare şi nu convertite în imaginile respective!

Explicaţii complete despre zâmbetele din SMF sunt oferite mai jos.

Taguri (explicaţii pentru începători)

Înainte de a enumera butoanele BBC şi scopul lor, să vedem cum lucrează acestea presupunând că dorim să introducem un text îngroşat, evidenţiat (bold). Putem porni prin a face click pe butonul B (Bold) şi să tastăm textul între tagurile apărute, sau mai simplu putem tasta întâi textul, îl selectăm şi apoi dăm click pe buton. Astfel tastând 'text', selectăm şi apoi dăm click pe butonul 'B' va produce '[b]text[/b]', ceea ce se traduce în text atunci când scriem sau verificăm. (NB Aceastea nu funcţionează în Opera, care va insera tagurile doar la sfârşitul mesajului). În continuare, dacă selectăm '[b]text[/b]' şi apoi dăm click pe butonul I (Oblic - Italic) va produce '[i][b]text[/b][/i]', ceea ce se va traduce în text atunci când scriem mesaje sau verificăm şi deasemeni introduce conceptul de subsecvenţialitate (nesting), ceea ce înseamnă că fiecare nou set de taguri este văzut ca o căsuţă ce conţine atât textul original cât şi orice alt tag deja aplicat acestuia.

important: tagurile BBC pot fi deasemeni tastate şi editate în loc de click pe butoane.

Opţiuni suplimentare

Următoarele opţiuni pot apare implicit în unele forumuri dar pot fi plasate într-un frame expandabil/colapsabil (încearcă click pe săgeţile de mai jos!) în altele:


+ Opţiuni suplimentare...
 Anunţă-mă la răspunsuri.
 Întoarce-te la acest mesaj.
 Nu folosi zâmbete.
Fişiere ataşate:

Extensii permise: txt, jpg, gif, pdf, mpg, png
Dimensiunea maximă a fişierelor ataşate: 128 KB

shortcuts: tastează alt+s pentru a trimite un mesaj sau alt+p pentru verificareAnunţă-mă la răspunsuri

Bifează pentru a subscrie la notificările prin email pentru acest subiect.

Întoarce-te la acest subiect

Bifează pentru a te întoarce la subiect (în loc de a merge la indexul de mesaje) după scrierea de mesaje (PS poţi deasemeni seta aceasta ca o preferinţă în profilul personal).

Nu folosi zâmbete

Bifează pentru a preveni ca anumite combinaţii de caractere din mesajul tău să fie interpretate ca zâmbete.

Fişiere ataşate

Dacă este activată, această facilitate permite ataşarea de fişiere la mesaje într-un mod similar cu un client de email, astfel trebuie doar să alegi fişierele dorite din computer înainte de a face click pe Mesaj. Poţi şterge fisierele ataşate sau adăuga mai multe modificând mesajul, cu următoarele observaţii:

 • Extensiile permise şi dimensiunile sunt setate de către administratorii forumului.
 • Cele mai multe forumuri sunt setate ca să afişeze imaginile ataşate ca făcând parte din mesaj, astfel că nu este posibil să previzualizezi fişierele ataşate, deci trebuie să ataşezi fişierele înainte de a trimite efectiv mesajul tău.

Explicaţii pentru

coduri BBC SMF - Bulletin Board Code

Butoanele de mai jos sunt cele din tema implicită SMF şi pot fi diferite de la forum la forum.

Nume Tag Buton Cod Rezultat Comentarii
Îngroşat Îngroşat [b]bold[/b] bold *
Oblic - Italic Oblic - Italic [i]oblic[/i] oblic *
Subliniat Subliniat [u]Subliniat[/u] Subliniat *
Tăiat Tăiat [s]Tăiat[/s] Tăiat *
Radiant Radiant [glow=red,2,50]Radiant[/glow]
Radiant
Cele trei atribute (eg red, 2, 50) din tagul 'radiant' sunt culoarea, puterea şi respectiv grosimea.
Umbrit Umbrit [shadow=red,left]
Umbrit
[/shadow]
Umbrit
Cele două atribute (eg red, left) din acest tag sunt culoarea şi respectiv direcţia.
Baner Baner [move]mişcător[/move] mişcător Nu este validat XHTML, dar poate fi folosit şi pentru imagini!
Text preformatat Text preformatat [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
 Machines
						Forum
Menţine formatul textului.
Aliniat la stânga Aliniat la stânga [left]Aliniat la stânga[/left]

Aliniat la stânga

*
Centrat Centrat [center]Centrat[/center]
Centrat
*
Aliniat la dreapta Aliniat la dreapta [right]Aliniat la dreapta[/right]

Aliniat la dreapta

*
De la dreapta la stânga * [rtl]De la dreapta la stânga![/rtl]
De la dreapta la stânga!
Folosit tipic atunci când se scrie în limba arabă sau ebraică într-un document într-o limbă latină.
De la stânga la dreapta * [ltr]De la stânga la dreapta![/ltr]
De la stânga la dreapta!
Folosit tipic atunci când se scrie într-o limba latină într-un document în limba arabă sau ebraică.
riglă orizontală riglă orizontală [hr]
*
Dimensiune font Dimensiune font [size=10pt]Dimensiune font[/size] dimensiune font *
Tip font Tip font [font=Verdana]Tip font[/font] Tip font Important: doar fonturile instalate pe calculatorul utilizatorilor vor fi afişate, deci trebuie folosit cu grijă!
Culoare font [color=Red]roşu[/color] roşu Alege culoarea din meniul drop-down.
Inserează film Flash Inserează film Flash [flash=200,200]
http://un anume site/fişier.swf
[/flash]
http://un anume site/fişier.swf Atenţie: dacă fişierele flash incluse au fost dezactivate de către administratori, atunci doar fişierul va fi afişat ca o simplă legătură aşa cum este aici. Două atribute sunt importante în tagul 'flash' : lăţimea şi înălţimea.
Inserează imagine Inserează imagine [img]
http://un anume site/fişier.gif
[/img]
introdu lăţimea şi înălţimea pentru a redimensiona imaginea.
[img width=48 height=48]
http://un anume site/fişier.gif
[/img]
Inserează link URL Inserează link URL [url]http://siteul tău/[/url] http://siteul tău/ Atenţie: tagul 'url' deschide linkul într-o fereastră nouă, dar poţi introduce tagul 'iurl' pentru a se deschide în aceeaşi fereastră.
[url=http://siteul tău/]
descriere
[/url]
descriere
Inserează adresa de email Inserează adresa de email [email]
cineva@undeva
[/email]
cineva@undeva *
Inserează link FTP Inserează link FTP [ftp]
ftp://siteul tău/fişier
[/ftp]
ftp://siteul tău/fişier *
[ftp=ftp://siteul tău/fişier]
descriere
[/ftp]
descriere
Inserează tabel Inserează tabel [table][/table] * tagul 'table' singur nu produce niciun rezultat.
Inserează rând de tabel Inserează rând de tabel [table][tr][/tr][/table] * Tagurile 'table' şi 'tr' singure nu produc niciun rezultat.
Inserează coloană de tabel Inserează coloană de tabel [table][tr][td]
conţinut
[/td][/tr][/table]
conţinut
Atenţie la tagurile de mai sus: tagul 'table' conţine tagurile 'tr' care fiecare conţine un număr egal de taguri 'td' !
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Indice sus Indice sus [sup]Indice sus[/sup] Indice sus *
Indice jos Indice jos [sub]Indice jos[/sub] Indice jos *
Telex Telex [tt]Telex[/tt] Telex Font monospace.
Inserează fragmentul de cod Inserează fragmentul de cod [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Foloseşte-l întotdeauna pentru a împiedica citirea codului şi interpretarea acestuia ca BBC şi/sau zâmbete!
Inserează citat Inserează citat [quote]citat[/quote]
Quote
citat
Atenţie la atributul opţional 'autor'.
[quote author=autor]citat[/quote]
Quote from: author
citat
Inserează listă Inserează listă [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
 • SMF
 • YaBB SE
Poţi adăuga oricâte rânduri doreşti, dar atenţie ca fiecare să fie introdus între tagurile corecte înainte şi după. Deasemeni poţi alege cum să fie afişată lista folosind tagurile adecvate înainte şi fără taguri la închidere, dar această opţiune nu este validată XHTML.
[list]
[o]cerc
[O]cerc
[0]cerc
[*]disc
[@]disc
[+]pătrat
[x]pătrat
[#]pătrat
[/list]
 • cerc
 • cerc
 • cerc
 • disc
 • disc
 • pătrat
 • pătrat
 • pătrat
Abrevieri * [abbr=de exemplu]ex[/abbr] ex Afişează expresia integrală atunci când se trece cu mouse-ul peste.
Acronim * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Afişează expresia integrală pentru acel acronim atunci când se trece cu mouse-ul peste.

Zâmbetele SMF

Zâmbetele afişate mai jos sunt setul standard din tema implicită SMF şi pot fi diferite de la forum la forum.

Nume Imagine (click pentru a insera) Cod (click pentru a insera)
Zâmbet :)
Fă cu ochiul ;)
Cheesy :D
Grin ;D
Furios >:(
Trist :(
Şocat :o
Grozav 8)
Huh ???
Clipeşte ::)
Limbă :P
Jenat :-[
Buze Sigilate :-X
Nehotărât :-\
Sărut :-*
Plânge :'(

Atenţie că nu toate zâmbetele vor fi corect afişate şi convertite în imagini dacă nu au un spaţiu înainte.

IntroducereÎnregistrareAutentificareProfilCum se scrie un mesajMesaje personaleCăutare