Comunicat de presa al Ministrului Sanatatii Noi reglementari privind acordarea concediilor medicale
Maxima zilei
Fericirea consta, in primul rand, in sanatate. (George William Curtis)
Maxima zilei
Fericirea consta, in primul rand, in sanatate. (George William Curtis)
![]() |
Acest articol a fost citit de 1716 vizitatori unici
Publicat in data: Thu, 15 Apr 2010 07:31:36
Concedii medicale doar pentru cei care sunt, intr-adevar, bolnavi
incepand de luna viitoare, Ministerul Sanatatii va modifica sistemului de acordare a concediilor medicale.
Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste reducerea drastica a numarului celor care fraudeaza sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat de acestea sa poata beneficia numai cei care au intr-adevar nevoie de ingrijiri medicale.
Din punctul meu de vedere ceea ce se intampla in Romania astazi in domeniul acordarii concediilor medicale intrece orice masura a bunului simt. Din pacate, cei afectati sunt tot bolnavii, cei pe care lipsa de corectitudine a unora dintre semenii nostri ii priveaza de serviciile medicale de care au nevoie. Orice concediu medical acordat nejustificat si folosit abuziv reduce sumele alocate tratamentului pacientilor intr-adevar bolnavi.Dorim sa reducem abuzurile in acordarea si folosirea concediilor medicale, a declarat ministrul CSEKE Attila.
Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate sa fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fara justificare. De exemplu, suma platita in 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce inseamna dublarea cheltuielilor fata de anul 2006 cand s-au platit 482 milioane de lei. Am avut judete, ca Neamt sau Giurgiu, unde s- au inregistrat cresteri si de 4 ori la eliberarea certificatelor. Tot anul trecut, au fost eliberate in jur de 2 700 000 certificate, si aici nu sunt raportate datele din Bucuresti, Maramures si Casa Transporturilor. Haideti sa facem socoteala a ceea ce inseamna 2 700 000 certificate eliberate la un numar de aproximativ 5 000 000 de angajati cati are in prezent Romania. Prin acordarea, nejustificat, a unor concedii medicale ii privam chiar pe cei care au nevoie de ingrijiri medicale, a mai adaugat ministrul Sanatatii dupa sedinta de guvern.
Astazi, la propunerea ministrului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta care modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
In premiera, actul normativ prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Astfel, platitorii de indemnizatii, adica angajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate pot sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu se afla, bolnav, la domiciliu sau la resedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. Verificarile la domiciliu se vor face de catre reprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei, dupa caz.
In situatia in care beneficiarul de concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.
De asemenea, in noul sistem creste cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale. Astfel, refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2 500 lei si 5 000 lei, dublu fata de cuantumul prezent. Mai mult, eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5 000 lei si 10 000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
Ministerul Sanatatii estimeaza ca aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numarului de certificate medicale eliberate si la economii in valoare de aproximativ 142 304, 6 mii lei in acest an si peste 189 739, 5 mii lei, anual, in urmatorii 4 ani la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.
Actul normativ prevede si exceptii. Sunt o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarulzilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
Prin Ordin de ministru in perioada urmatoare se vor realiza modalitatile de aplicare ale noilor prevederi. Astfel, vor fi specificati pasii pe care trebuie sa ii urmeze pacientul pentru a beneficia de concediu medical, dar si obligatiile autoritatilor.
CE TREBUIE SA FACA PACIENTUL - CAZ CONCRET
Tot in aceasta declaratie beneficiarul concediului medical semneaza ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor de mai sus, sa respecte rigorile legii.
in declaratia pe proprie raspundere medicul prescriptor va mentiona daca exista vreun tratament care impune parasirea domiciliului sau a adresei indicate.
CE OBLIGATII AU AUTORITATILE
Va rugam cititi Termeni si Conditii.
Publicat 2021-01-19
Publicat 2021-01-19
Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR)
Publicat 2021-01-18
Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene
Publicat 2021-01-16
Publicat 2021-01-15
Briefing de presă susținut de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu la finalul ședinței de guvern
Publicat 2021-01-12
Publicat 2021-01-12
Ajutor umanitar pentru persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc
Publicat 2021-01-12
Publicat 2021-01-09
Guvernul este pregătit să sprijine persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc
Publicat 2021-01-06
Publicat 2021-01-05
Participarea premierului Florin Cîțu la videoconferința cu prefecții
Publicat 2020-12-28
Publicat 2020-12-27
Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, o Ordonanță de Urgență prin care măsurile instituite în contextul pandemiei prin OUG 70/2020 au fost prelungite până la data de 31.03.2021.
Vezi mai mult >Uniunea Europeană și Marea Britanie au semnat, în data de 30 decembrie 2020, acordul post-Brexit care stabilește relația economică și de cooperare între statele europene și Marea Britanie și care va fi aplicat provizoriu, începând cu data de 1 ...
Vezi mai mult >privind tratamentul cu Afatinibum, Gefitinibum si Crizotinibum
Vezi mai mult >Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii lor de familie vor beneficia în Regatul Unit de același...
Vezi mai mult >In data de 26.11.2020 intre orele 20,00 – 23,00, se efectueaza lucrari de mentenanta pentru platforma informatica PIAS
Vezi mai mult >Guvernul a aprobat o Hotarâre conform căreia, începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul României, fără a mai condiționa acordarea acestor servicii
Vezi mai mult >se efectueaza lucrari de mentenanta pentru platforma informatica PIAS
Vezi mai mult >Calendar raportare servicii medicale/medicamente aferente lunii IANUARIE 2021
Vezi mai mult >OUG 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19
Vezi mai mult >Informare ! - Privind demararea din 15.01.2021 a etapei a doua a campaniei de vaccinare impotriva COVID
Vezi mai mult >Informare privind - "Medicamentul Zerbaxa"
Vezi mai mult >Informare privind - "Medicamentul Briviact"
Vezi mai mult >Acordurile încheiate de Ministerul Sănătății pentru DCI-urile: Rituximabum și Trastuzumabum expiră la data de 20.02.2021;
Vezi mai mult >Comunicare directa catre profesionistii din domeniul sanatatii
Vezi mai mult >Comunicare directa catre profesionistii din domeniul sanatatii
Vezi mai mult >