Sfatul Medicului
Maxima zilei
Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. (Immanuel Kant)
Maxima zilei
Traieste-ti viata ca si cum fiecare fapta a ta ar deveni lege universala. (Immanuel Kant)
![]() |
Publicat in data: Sun, 28 Feb 2010 00:45:54
Acest articol a fost citit de 1749 vizitatori unici
1Gripa porcina este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicata, iar mortalitatea scazuta (1-4%). Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Epizootii in randul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta in perioada de toamna si iarna in zonele temperate. Multe tari vaccineaza de rutina populatiile porcine pentru a preveni boala.
Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane. Initial se credea ca virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus in populatia porcina de catre om.
Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri sa se combine. Astfel poate rezulta un virus care contine gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.
Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni.
Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.
Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.
Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.
Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.
Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.
Va rugam cititi Termeni si Conditii.
Publicat 2021-01-27
Briefing de presă susținut la finalul şedinţei de guvern din 27 ianuarie
Publicat 2021-01-26
Publicat 2021-01-26
Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României
Publicat 2021-01-25
Publicat 2021-01-22
Publicat 2021-01-19
Publicat 2021-01-19
Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România (AMR)
Publicat 2021-01-18
Întâlnirea premierului Florin Cîțu cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene
Publicat 2021-01-16
Publicat 2021-01-15
Briefing de presă susținut de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu la finalul ședinței de guvern
Publicat 2021-01-12
Publicat 2021-01-12
Ajutor umanitar pentru persoanele afectate de incendiul din Miercurea Ciuc
Publicat 2021-01-12
Reglementari privind eliberarea deciziilor de carantina si a concediilor medicale pentru carantina si izolare
Vezi mai mult >În data de 26.01.2021 intre orele 21.00 - 23.00
Vezi mai mult >Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, o Ordonanță de Urgență prin care măsurile instituite în contextul pandemiei prin OUG 70/2020 au fost prelungite până la data de 31.03.2021.
Vezi mai mult >Uniunea Europeană și Marea Britanie au semnat, în data de 30 decembrie 2020, acordul post-Brexit care stabilește relația economică și de cooperare între statele europene și Marea Britanie și care va fi aplicat provizoriu, începând cu data de 1 ...
Vezi mai mult >privind tratamentul cu Afatinibum, Gefitinibum si Crizotinibum
Vezi mai mult >Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii lor de familie vor beneficia în Regatul Unit de același...
Vezi mai mult >In data de 26.11.2020 intre orele 20,00 – 23,00, se efectueaza lucrari de mentenanta pentru platforma informatica PIAS
Vezi mai mult >Informare - referitor la protoacoale terapeutice si actualizari reguli de validare SIUI la prescriere si eliberare
Vezi mai mult >Calendar raportare servicii medicale/medicamente aferente lunii IANUARIE 2021
Vezi mai mult >OUG 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19
Vezi mai mult >Informare ! - Privind demararea din 15.01.2021 a etapei a doua a campaniei de vaccinare impotriva COVID
Vezi mai mult >Informare privind - "Medicamentul Zerbaxa"
Vezi mai mult >Informare privind - "Medicamentul Briviact"
Vezi mai mult >Acordurile încheiate de Ministerul Sănătății pentru DCI-urile: Rituximabum și Trastuzumabum expiră la data de 20.02.2021;
Vezi mai mult >Comunicare directa catre profesionistii din domeniul sanatatii
Vezi mai mult >