Sfatul Medicului
Maxima zilei
Fericirea consta, in primul rand, in sanatate. (George William Curtis)
Maxima zilei
Fericirea consta, in primul rand, in sanatate. (George William Curtis)
Publicat in data: Fri, 26 Apr 2013 12:08:33
Acest articol a fost citit de 2212 vizitatori unici
5Specialistii de sanatate publica atentioneaza cu privire la cresterea numarului de persoane care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi cu capuse.
Conform informarilor transmise de Institutul National de Sanatate Publica catre Ministerul Sanatatii, va precizam urmatoarele:
Avand in vedere ca se asteapta ca, la inceputul lunii mai, un numar mare de persoane sa petreaca zilele libere in natura, la iarba verde, consideram util sa transmitem catre populatie recomandari pentru a preveni intepaturile de capuse si consecintele neplacute si uneori grave ale acestora.
Astfel, specialistii de la INSP recomanda evitarea, pe cat posibil, a zonelor infestate cu capuse. Daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomanda purtarea de tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi. Este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje.
Se recomanda aplicarea repetata la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamida) pe pielea expusa (maini, brate, antebrate, ceafa) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, mansete, ciorapi si pe maneci.
In cazul unei activitati lucrative sau recreative intr-o zona cu risc (cu animale care pot fi parazitate de capuse si cu arbusti si vegetatie bogata) se recomanda examinarea la cateva ore a intregii suprafete a corpului, fara a neglija zonele cu par, pentru a observa capuse atasate de piele sau par. Capusele se pot atasa si fixa oriunde pentru a se hrani cu sange, fara a provoca disconfort la atasarea de piele sau in timpul hranirii.
Pentru indepartarea capuselor este recomandat sa va prezentati la un cabinet medical.
Capusele se scot imediat, fara intarziere, evitand strivirea acestora. De regula capusele sunt foarte mici, fiind in stadiul de larva sau de nimfa. Capusele se scot prin tractiune usoara si continua cu o penseta aplicata cat mai aproape de piele, astfel incat sa se evite ramanerea de parti ale aparatului bucal al capusei in piele. Cand se indeparteaza capusele de pe om sau de pe animal se vor proteja mainile cu manusi, ori cu parti din imbracaminte, cu o panza sau tifon. Spalati imediat zona afectata dupa extragerea capusei cu apa si sapun si dezinfectati zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica si un unguent cu antibiotic cu spectru larg.
In cazul aparitiei unei pete sau induratii de culoare rosie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde in inele concentrice, cu stare de rau, dureri musculare, febra, dureri de cap, senzatie de ceafa si gat intepenit, dureri la nivelul articulatiilor trebuie sa va adresati imediat medicului.
O atentie deosebita trebuie acordata si pentru imbracaminte si incaltaminte atunci cand s-au identificat capuse. Dezinsectia imbracamintei, inmuierea, spalarea si uscarea rufelor trebuie sa se faca cu mare atentie.
Sursa: Ministerul Sanatatii Comunicat de presaVa rugam cititi Termeni si Conditii.
Publicat 2021-03-06
Publicat 2021-03-04
Publicat 2021-03-03
Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul şedinţei de guvern din 3 martie
Publicat 2021-03-03
Publicat 2021-03-02
Publicat 2021-02-27
Publicat 2021-02-26
Publicat 2021-02-25
Publicat 2021-02-25
Publicat 2021-02-25
organizate în vederea consultării/negocierii referitoare la proiectul de hotărâre a guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru ...
Vezi mai mult >CNAS a publicat pe site-ul instituției, în secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a...
Vezi mai mult >În urma consultărilor dintre CNAS și Ministerul Sănătății, cele două instituții vor propune Guvernului prelungirea până la data de 30 iunie 2021 a termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 (pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a...
Vezi mai mult >Reglementari privind eliberarea deciziilor de carantina si a concediilor medicale pentru carantina si izolare
Vezi mai mult >În data de 26.01.2021 intre orele 21.00 - 23.00
Vezi mai mult >Guvernul a aprobat, la finalul anului trecut, o Ordonanță de Urgență prin care măsurile instituite în contextul pandemiei prin OUG 70/2020 au fost prelungite până la data de 31.03.2021.
Vezi mai mult >Uniunea Europeană și Marea Britanie au semnat, în data de 30 decembrie 2020, acordul post-Brexit care stabilește relația economică și de cooperare între statele europene și Marea Britanie și care va fi aplicat provizoriu, începând cu data de 1 ...
Vezi mai mult >lista de medicamente cu data de 01.03.2021
Vezi mai mult >Furnizorii de servicii medicale a caror decizie de evaluare expira in luna APRILIE 2021
Vezi mai mult >Calendar raportare servicii medicale/medicamente aferente lunii FEBRUARIE 2021
Vezi mai mult >Precizari beneficiari formulare europene
Vezi mai mult >Aceste nomenclatoare contin listele de medici, aflati în contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Hunedoara si pot fi utilizate pt. SIUI-FARM, SIUI-CLINIC, SIUI-PARA, SIUI-SPITAL, SIUI-RECA, SIUI-RECS .
Vezi mai mult >Referitor la PROGRAMUL NATIONAL DE DIABET ZAHARAT
Vezi mai mult >Medicii prescriptori au obliagatia de a respecta schemele terapeutice stabilite prin protocoale terapeutice ce constituie baza de prescriere si monitorizare a medicamentelor care se acorda asiguratilor pe baza de prescrptie medicala
Vezi mai mult >Incetare contract de furnizare de servicii medicale în asistenţă medicală primară doctor FELSER ALFRED din localitatea CĂLAN
Vezi mai mult >