• Manager - Dr. POPA Catalin
  • Director medical - Dr. VALAS Claudiu
  • Director fin-cont - Ec. PETRESC Cristina
  • Medic sef sectie Pediatrie - Dr. Petre Valeria
  • Medic sef sectie Boli Infectioase - Dr. Jadan Adel
  • Medic sef comp. Medicina Interna - Dr. Diaconu Liliana
  • Medic sef comp. Obst-Ginecologie - Dr. Antonie Violeta
  • Medic primar OG - Dr. Chis Sofia
  • Medic sef comp. RMFB - Dr. Minulescu Tiberius
  • Medic sef Lab. Radiologie - Dr. Todorescu Ioan Dorin
  • Sef serv. ACAT - Ing. Bancila Dorina
  • Sef serv. Ad-tiv - Ing. Chiron Mircea

Spitalul Municipal Vulcan

Str. N. Titulescu nr. 59, 336200, Hunedoara
Tel. 0254 570450, Fax. 0254 571902, 0254 570101

Duminica,  18 August 2019IP tau: 100.24.209.47
Sondaj

Home > Sfat Medic > Alimentatia si sanatatea

Sfatul Medicului

Maxima zilei

Sanatatea este un cuvant mare. Ea cuprinde nu numai corpul, mintea si spiritul, ci si perspectiva unui om. (James H. West)


Alimentatia si sanatatea

Publicat in data: Sun, 22 Jan 2012 16:40:45

Acest articol a fost citit de 1497 vizitatori unici

4
Stiati ca?
Potrivit nutritionistilor, carnea alba (de pui, de curcan, de peste) contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat cea de porc sau de vita.
Pentru a fi digerati, carbohidratii (painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie) au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile.
75% din problemele de sanatate au legatura directa cu modul incorect de alimentatie, diferite diete, cure de slabire si cu surplusul de greutate.
Mierea ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
In carnea slaba de vita se gaseste un acid cu proprietati deosebite, acidul linoleic conjugat, care are rol in arderea grasimilor si prevenirea obezitatii.
Pentru prima data, painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n
Cu o garnitura de legume, friptura de carne rosie furnizeaza organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier.
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 50 de oua, cu 5.675 litri de lapte si cu aproximativ 40 de portocale.
Pentru a fi numita slaba, carnea de vita trebuie sa contina 5% grasimi, carnea de miel 9-10%, de iepure 5-6%, vitel 3%.
Painea, de fapt, nu ingrasa asa mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie.
Datorita continutului de fier, nutritionistii recomanda carnea de vita pentru a preveni anemia.
Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza intr-un vals smaltuit, de sticla, sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucata de cartof crud sau putina sare. Acestea ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
Asocierea dintre carne cu garnitura de cartofi prajiti sau piure provoaca probleme digestive. Carnea se digera in 15-20 de ore, in vreme ce carbohidratii din cartofi in cateva ore. Din acest motiv apar balonari si procese de fermentatie.
O friptura de carne slaba de vita (120g) furnizeaza 16% din necesarul zilnic de fier la femei si 20% din necesarul de fier pentru barbati.
Unul dintre cele mai apreciate si respectate deserturi din lume nu este ciocolata sau cine stie ce prajitura pretentioasa, ci branza.
Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece aceasta nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.
Branza de orice fel se pastreaza cel mai bine sub un clopot de sticla. Ca sa nu mucegaiasca, se pun doua, trei cuburi de zahar sub clopot.
Kiwi previne Atacul Vascular Cerebral (AVC). Anumiti nutrienti par sa joace un rol protector impotriva AVC. Este, in special, cazul vitaminei C si al potasiului. Ori, kiwi este fructul cel mai bogat in vitamina C si contine 300 mg de potasiu la 100g. Alte fructe bogate in vitamina C sunt: portocala, lamaia, capsuna, iar in potasiu, banana si avogado.
Sfat: Consumati vitamina C pentru a preveni AVC.
Mai putin de un sfert din colesterol (aproximativ 300 mg/zi) este furnizat direct de alimentatie: carne, galbenus de ou, produse lactate, organe, peste. Restul este sintetizat de catre ficat, din acizii grasi alimentari. Astfel ca este posibil sa avem un colesterol prea mare ca urmare a unei alimentatii prea bogate in grasimi saturate, sau ca urmare a unei sinteze excesive, care este cauzata de un defect genetic.

Va rugam cititi Termeni si Conditii.

Deocamdata nu exista nici un comentariu la acest articol!

Lasa un comentariu

Numai utilizatorii autentificati pot adauga comentarii.

Autentificare
Creare Cont

Flux Stiri Presedintele Romaniei

Flux Stiri Guvernul Romaniei

Flux Stiri MS

Publicat Sun, 18 Aug 2019

Actualizare transfer pacient

Actualizare transfer pacienti: In urma ultimelor decizii medicale, deoarece spitalul din Buzău nu are secție de neurochirurgiei, COSU a anunțat MS ca s- a decis transferul tuturor pacienților din Spitalul Județean Buzău, după cum urmează: – 2 pacienți transferați la Floreasca Bucuresti – alti 2 pacienți la Spitalul Sf. Pantelimon București – 3 pacienți la […]

Publicat Sun, 18 Aug 2019

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca. Din informațiile primite de Ministerul Sănătații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea Spitalului, în jurul orei 3:30 în […]

Publicat Fri, 16 Aug 2019

Posturi Medici 16 august 2019

posturi 16.08.2019

Publicat Wed, 14 Aug 2019

ANUNȚ DE RECRUTARE ȘI SELECȚIE ÎN ATENȚIA ASOCIAȚIILOR ȘI FUNDAȚIILOR CONSTITUITE ÎN TEMEIUL OG 26/2000SAU ÎNFIINȚATE PRIN LEGI SPECIALE CU ACTIVITATE ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII

Ca urmare a demarării de către Secretariatul General al Guvernului a acțiunilor necesare în vederea selecției membrilor Colegiului pentru Consultarea Asociațiilor și Fundațiilor – organ consultativ, fără personalitate juridică care funcționează pe lângă prim-ministru, înființat prin H.G. nr. 618/2005, Ministerul Sănătății desfășoară procedura de consultare și selecție a organizațiilor neguvernamentale, cu activitate în domeniul sănătății, […]

Publicat Mon, 12 Aug 2019

Pregătire a doua specialitate în regim cu taxă, sesiunea iunie 2019- dosare completate 09.08.2019

Pregătire a doua specialitate în regim cu taxă, sesiunea iunie 2019- dosare completate 09.08.2019 Au fost aprobate listele medicilor înscriși la programul de pregătire în cea de a doua specialitate, în regim cu taxă, din sesiunea 20 iunie 2019, care au completat dosarele până la data de 09.08.2019, conform prevederilor ordinului M.S. nr. 1142/19.07.2019, anexa […]

Publicat Mon, 12 Aug 2019

Consiliul de Administratie al Spitalului Clinic Judetean Mures organizeaza concurs pentru ocuparea functiei de manager-persoana fizica

Concursul  pentru ocuparea funcției de manager-persoană fizică la Spitalul Clinic Județean Mureș va avea loc la sediul Spitalului Clinic Județean Mureș, P-ța.Bernady Gyorgy nr.6 în perioada 12.08.2019 – 30.09.2019, desfășurându-se în  două etape: Etapa de verificare a îndeplinirii de către candidați a condițiilor stabilite în publicația de concurs, care va avea loc până la data […]

Publicat Fri, 09 Aug 2019

Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost aprobat

  Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe a avizat astăzi studiul de fezabilitate pentru construirea  Spitalului Regional de Urgentţă Cluj. Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză […]

Flux Stiri CNAS

Flux Stiri CJAS HD