• Manager - Dr. POPA Catalin
  • Director medical - Dr. VALAS Claudiu
  • Director fin-cont - Ec. PETRESC Cristina
  • Medic sef sectie Pediatrie - Dr. Petre Valeria
  • Medic sef sectie Boli Infectioase - Dr. Jadan Adel
  • Medic sef comp. Medicina Interna - Dr. Diaconu Liliana
  • Medic sef comp. Obst-Ginecologie - Dr. Antonie Violeta
  • Medic primar OG - Dr. Chis Sofia
  • Medic sef comp. RMFB - Dr. Minulescu Tiberius
  • Medic sef Lab. Radiologie - Dr. Todorescu Ioan Dorin
  • Sef serv. ACAT - Ing. Bancila Dorina
  • Sef serv. Ad-tiv - Ing. Chiron Mircea

Spitalul Municipal Vulcan

Str. N. Titulescu nr. 59, 336200, Hunedoara
Tel. 0254 570450, Fax. 0254 571902, 0254 570101

Duminica,  17 Februarie 2019IP tau: 52.23.192.92
Sondaj

Home > Sfat Medic > Alimentatia si sanatatea

Sfatul Medicului

Maxima zilei

Modul de a va pastra sanatatea este de a manca ceea ce nu doriti, bautura ce nu va place, si sa faceti ceea ce mai degraba nu va doriti. (Mark Twain)


Alimentatia si sanatatea

Publicat in data: Sun, 22 Jan 2012 16:40:45

Acest articol a fost citit de 1456 vizitatori unici

4
Stiati ca?
Potrivit nutritionistilor, carnea alba (de pui, de curcan, de peste) contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat cea de porc sau de vita.
Pentru a fi digerati, carbohidratii (painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie) au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile.
75% din problemele de sanatate au legatura directa cu modul incorect de alimentatie, diferite diete, cure de slabire si cu surplusul de greutate.
Mierea ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
In carnea slaba de vita se gaseste un acid cu proprietati deosebite, acidul linoleic conjugat, care are rol in arderea grasimilor si prevenirea obezitatii.
Pentru prima data, painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n
Cu o garnitura de legume, friptura de carne rosie furnizeaza organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier.
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 50 de oua, cu 5.675 litri de lapte si cu aproximativ 40 de portocale.
Pentru a fi numita slaba, carnea de vita trebuie sa contina 5% grasimi, carnea de miel 9-10%, de iepure 5-6%, vitel 3%.
Painea, de fapt, nu ingrasa asa mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie.
Datorita continutului de fier, nutritionistii recomanda carnea de vita pentru a preveni anemia.
Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza intr-un vals smaltuit, de sticla, sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucata de cartof crud sau putina sare. Acestea ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
Asocierea dintre carne cu garnitura de cartofi prajiti sau piure provoaca probleme digestive. Carnea se digera in 15-20 de ore, in vreme ce carbohidratii din cartofi in cateva ore. Din acest motiv apar balonari si procese de fermentatie.
O friptura de carne slaba de vita (120g) furnizeaza 16% din necesarul zilnic de fier la femei si 20% din necesarul de fier pentru barbati.
Unul dintre cele mai apreciate si respectate deserturi din lume nu este ciocolata sau cine stie ce prajitura pretentioasa, ci branza.
Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece aceasta nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.
Branza de orice fel se pastreaza cel mai bine sub un clopot de sticla. Ca sa nu mucegaiasca, se pun doua, trei cuburi de zahar sub clopot.
Kiwi previne Atacul Vascular Cerebral (AVC). Anumiti nutrienti par sa joace un rol protector impotriva AVC. Este, in special, cazul vitaminei C si al potasiului. Ori, kiwi este fructul cel mai bogat in vitamina C si contine 300 mg de potasiu la 100g. Alte fructe bogate in vitamina C sunt: portocala, lamaia, capsuna, iar in potasiu, banana si avogado.
Sfat: Consumati vitamina C pentru a preveni AVC.
Mai putin de un sfert din colesterol (aproximativ 300 mg/zi) este furnizat direct de alimentatie: carne, galbenus de ou, produse lactate, organe, peste. Restul este sintetizat de catre ficat, din acizii grasi alimentari. Astfel ca este posibil sa avem un colesterol prea mare ca urmare a unei alimentatii prea bogate in grasimi saturate, sau ca urmare a unei sinteze excesive, care este cauzata de un defect genetic.

Va rugam cititi Termeni si Conditii.

Deocamdata nu exista nici un comentariu la acest articol!

Lasa un comentariu

Numai utilizatorii autentificati pot adauga comentarii.

Autentificare
Creare Cont

Flux Stiri Presedintele Romaniei

Flux Stiri Guvernul Romaniei

Flux Stiri MS

Publicat Fri, 15 Feb 2019

Înfiinţare Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi  Hotărârea de Guvern  privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu. Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu ( ReSanMed) reprezintă un sistem informatic, o platformă unică care va fi disponibilă Direcţiilor de Sănătate […]

Publicat Fri, 15 Feb 2019

Consiliul de administraţie al Spitalului Orăşenesc Câmpeni, organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager – persoană fizică

Concursul se desfăşoară în două etape: Etapa de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor stabilite în anunţul concursului, etapă eliminatorie; Etapa de susţinere publică şi de evaluare a proiectului de management. Anunt manager

Publicat Fri, 15 Feb 2019

Informare Institutului Național de Pneumftiziologie “Marius Nasta”

Ministerul Sănătății a fost informat de către Direcția de Sănătate Publică București și managerul Institutului Național de Pneumftiziologie “Marius Nasta” despre demararea unei anchete epidemiologice în cazul identificării unor de infecții intraspitalicești în unitatea sanitară. Ancheta DSP București în această unitate medicală a fost demarată în seara de 9 februarie 2019, imediat după ce managerul […]

Publicat Fri, 15 Feb 2019

Ministerul Sănătății organizează dezbatere publică marți, 19 februarie 2019, ora 13.30 la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2

La solicitarea ASOCIAȚIEI ROMÂNE A PRODUCĂTORILOR INTERNAȚIONALI DE MEDICAMENTE – ARPIM, în baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Sănătăţii organizează marți, 19 februarie 2019, ora 13.30, la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin privind modificarea și completarea anexei […]

Publicat Fri, 15 Feb 2019

Posturi medici 15 Februarie 2019

posturi 15.02.2019

Publicat Wed, 13 Feb 2019

Informare

Ministerul Sănătății nu a identificat nicio sesizare din partea Colegiului Fizicienilor Medicali din România cu privire la nereguli privind persoane care profesează în unitățile sanitare fără drept în domeniul oncologiei și radiologiei medicale. În data de 18 decembrie 2018, Ministerul Sănătății a primit doar din partea domnului Marin Bodale o solicitare prin care cere informații […]

Publicat Fri, 08 Feb 2019

Informare

In urma verificarilor demarate la DSPMB dupa ce s-a constatat ca a fost eliberat un cod de parafa in mod ilegal, a fost indentificat un al doilea  caz asemanator.  Pentru ca exista in desfasurare o ancheta demarata de Politie si Parchet, nu putem face publice alte date legate  de acest caz. Ministerul Sanatatii continua verificarile […]

Flux Stiri CNAS

Flux Stiri CJAS HD