• Manager - Dr. POPA Catalin
  • Director medical - Dr. DARSY Ingrid
  • Director fin-cont - Ec. PETRESC Cristina
  • Medic sef sectie Pediatrie - Dr. Petre Valeria
  • Medic sef sectie Boli Infectioase - Dr. Jadan Adel
  • Medic sef comp. Medicina Interna - Dr. Diaconu Liliana
  • Medic sef comp. Obst-Ginecologie - Dr. Antonie Violeta
  • Medic primar OG - Dr. Chis Sofia
  • Medic sef comp. RMFB - Dr. Minulescu Tiberius
  • Medic comp. Ingrijiri paliative - Dr. VALAS Claudiu
  • Medic sef Lab. Radiologie - Dr. Todorescu Ioan Dorin
  • Sef serv. ACAT - Ing. Bancila Dorina
  • Sef serv. Ad-tiv - Ing. Chiron Mircea
Sambata,  25 Ianuarie 2020IP tau: 35.168.111.191
Sondaj

Home > Sfat Medic > Alimentatia si sanatatea

Sfatul Medicului

Maxima zilei

Viseaza ca si cand ai trai pentru totdeauna, traieste ca si cand ai muri azi. (James Dean)


Alimentatia si sanatatea

Publicat in data: Sun, 22 Jan 2012 16:40:45

Acest articol a fost citit de 1552 vizitatori unici

4
Stiati ca?
Potrivit nutritionistilor, carnea alba (de pui, de curcan, de peste) contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat cea de porc sau de vita.
Pentru a fi digerati, carbohidratii (painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie) au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile.
75% din problemele de sanatate au legatura directa cu modul incorect de alimentatie, diferite diete, cure de slabire si cu surplusul de greutate.
Mierea ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
In carnea slaba de vita se gaseste un acid cu proprietati deosebite, acidul linoleic conjugat, care are rol in arderea grasimilor si prevenirea obezitatii.
Pentru prima data, painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n
Cu o garnitura de legume, friptura de carne rosie furnizeaza organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier.
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 50 de oua, cu 5.675 litri de lapte si cu aproximativ 40 de portocale.
Pentru a fi numita slaba, carnea de vita trebuie sa contina 5% grasimi, carnea de miel 9-10%, de iepure 5-6%, vitel 3%.
Painea, de fapt, nu ingrasa asa mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie.
Datorita continutului de fier, nutritionistii recomanda carnea de vita pentru a preveni anemia.
Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza intr-un vals smaltuit, de sticla, sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucata de cartof crud sau putina sare. Acestea ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
Asocierea dintre carne cu garnitura de cartofi prajiti sau piure provoaca probleme digestive. Carnea se digera in 15-20 de ore, in vreme ce carbohidratii din cartofi in cateva ore. Din acest motiv apar balonari si procese de fermentatie.
O friptura de carne slaba de vita (120g) furnizeaza 16% din necesarul zilnic de fier la femei si 20% din necesarul de fier pentru barbati.
Unul dintre cele mai apreciate si respectate deserturi din lume nu este ciocolata sau cine stie ce prajitura pretentioasa, ci branza.
Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece aceasta nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.
Branza de orice fel se pastreaza cel mai bine sub un clopot de sticla. Ca sa nu mucegaiasca, se pun doua, trei cuburi de zahar sub clopot.
Kiwi previne Atacul Vascular Cerebral (AVC). Anumiti nutrienti par sa joace un rol protector impotriva AVC. Este, in special, cazul vitaminei C si al potasiului. Ori, kiwi este fructul cel mai bogat in vitamina C si contine 300 mg de potasiu la 100g. Alte fructe bogate in vitamina C sunt: portocala, lamaia, capsuna, iar in potasiu, banana si avogado.
Sfat: Consumati vitamina C pentru a preveni AVC.
Mai putin de un sfert din colesterol (aproximativ 300 mg/zi) este furnizat direct de alimentatie: carne, galbenus de ou, produse lactate, organe, peste. Restul este sintetizat de catre ficat, din acizii grasi alimentari. Astfel ca este posibil sa avem un colesterol prea mare ca urmare a unei alimentatii prea bogate in grasimi saturate, sau ca urmare a unei sinteze excesive, care este cauzata de un defect genetic.

Va rugam cititi Termeni si Conditii.

Deocamdata nu exista nici un comentariu la acest articol!

Lasa un comentariu

Numai utilizatorii autentificati pot adauga comentarii.

Autentificare
Creare Cont

Flux Stiri Presedintele Romaniei

Flux Stiri Guvernul Romaniei

Flux Stiri MS

Publicat Fri, 24 Jan 2020

Măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă

Ministerul Sănătății a decis măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea și tratarea îmbolnăvirilor prin gripă. Astfel, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din București, Cluj Napoca, Tg Mureș, Timișoara, dar și cu Spitalul Polisano din Sibiu pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac și respirator prelungit pentru persoanele cu insuficiență respiratorie […]

Publicat Fri, 24 Jan 2020

Posuri medici 24 Ianuarie 202

posturi 24.01.2020

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Spitalul Clinic de Urgență București a respectat Planul de măsuri impus de ANMCS

Spitalul Clinic de Urgență București respectă normele de siguranță a pacientului. În urma unei verificări realizate astăzi, reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat au constatat că Spitalul Clinic de Urgență București a respectat Planul de măsuri pentru remedierea neconformităților impus de ANMCS după incidentul de anul trecut. Inspectorii saitari au constatat că au fost refăcute procedurile […]

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Alina Mâțu

Consilier personal – Cabinet Secretar de Stat Andrei Baciu  

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Ciobanu Peticila Cristina Elena

Consilier personal – Cabinet Secretar de Stat Andrei Baciu  

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Negrea Mihai

Sef serviciu – Unitatea de Management a Proiectelor Bancii Mondiale

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Marinescu Maria Gabriela

Consiler personal – Cabinet Secretar de Stat Nelu Tataru

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Timofticiuc Lucian

Consilier personal – Cabinet ministru

Publicat Thu, 23 Jan 2020

Stan Livia

Consilier – Cabinet ministru  

Flux Stiri CNAS

Flux Stiri CJAS HD