• Manager - Dr. POPA Catalin
  • Director medical - Dr. VALAS Claudiu
  • Director fin-cont - Ec. PETRESC Cristina
  • Medic sef sectie Pediatrie - Dr. Petre Valeria
  • Medic sef sectie Boli Infectioase - Dr. Jadan Adel
  • Medic sef comp. Medicina Interna - Dr. Diaconu Liliana
  • Medic sef comp. Obst-Ginecologie - Dr. Antonie Violeta
  • Medic primar OG - Dr. Chis Sofia
  • Medic sef comp. RMFB - Dr. Minulescu Tiberius
  • Medic sef Lab. Radiologie - Dr. Todorescu Ioan Dorin
  • Sef serv. ACAT - Ing. Bancila Dorina
  • Sef serv. Ad-tiv - Ing. Chiron Mircea

Spitalul Municipal Vulcan

Str. N. Titulescu nr. 59, 336200, Hunedoara
Tel. 0254 570450, Fax. 0254 571902, 0254 570101

Miercuri,  12 Decembrie 2018IP tau: 52.91.185.49
Sondaj

Home > Sfat Medic > Alimentatia si sanatatea

Sfatul Medicului

Maxima zilei

Sanatatea este un dar de la Dumnezeu, cu toate acestea trebuie sa "te ostenesti" pentru a o pastra (M. Hubbard)


Alimentatia si sanatatea

Publicat in data: Sun, 22 Jan 2012 16:40:45

Acest articol a fost citit de 1434 vizitatori unici

4
Stiati ca?
Potrivit nutritionistilor, carnea alba (de pui, de curcan, de peste) contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat cea de porc sau de vita.
Pentru a fi digerati, carbohidratii (painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie) au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile.
75% din problemele de sanatate au legatura directa cu modul incorect de alimentatie, diferite diete, cure de slabire si cu surplusul de greutate.
Mierea ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
In carnea slaba de vita se gaseste un acid cu proprietati deosebite, acidul linoleic conjugat, care are rol in arderea grasimilor si prevenirea obezitatii.
Pentru prima data, painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n
Cu o garnitura de legume, friptura de carne rosie furnizeaza organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier.
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 50 de oua, cu 5.675 litri de lapte si cu aproximativ 40 de portocale.
Pentru a fi numita slaba, carnea de vita trebuie sa contina 5% grasimi, carnea de miel 9-10%, de iepure 5-6%, vitel 3%.
Painea, de fapt, nu ingrasa asa mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie.
Datorita continutului de fier, nutritionistii recomanda carnea de vita pentru a preveni anemia.
Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza intr-un vals smaltuit, de sticla, sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucata de cartof crud sau putina sare. Acestea ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
Asocierea dintre carne cu garnitura de cartofi prajiti sau piure provoaca probleme digestive. Carnea se digera in 15-20 de ore, in vreme ce carbohidratii din cartofi in cateva ore. Din acest motiv apar balonari si procese de fermentatie.
O friptura de carne slaba de vita (120g) furnizeaza 16% din necesarul zilnic de fier la femei si 20% din necesarul de fier pentru barbati.
Unul dintre cele mai apreciate si respectate deserturi din lume nu este ciocolata sau cine stie ce prajitura pretentioasa, ci branza.
Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece aceasta nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.
Branza de orice fel se pastreaza cel mai bine sub un clopot de sticla. Ca sa nu mucegaiasca, se pun doua, trei cuburi de zahar sub clopot.
Kiwi previne Atacul Vascular Cerebral (AVC). Anumiti nutrienti par sa joace un rol protector impotriva AVC. Este, in special, cazul vitaminei C si al potasiului. Ori, kiwi este fructul cel mai bogat in vitamina C si contine 300 mg de potasiu la 100g. Alte fructe bogate in vitamina C sunt: portocala, lamaia, capsuna, iar in potasiu, banana si avogado.
Sfat: Consumati vitamina C pentru a preveni AVC.
Mai putin de un sfert din colesterol (aproximativ 300 mg/zi) este furnizat direct de alimentatie: carne, galbenus de ou, produse lactate, organe, peste. Restul este sintetizat de catre ficat, din acizii grasi alimentari. Astfel ca este posibil sa avem un colesterol prea mare ca urmare a unei alimentatii prea bogate in grasimi saturate, sau ca urmare a unei sinteze excesive, care este cauzata de un defect genetic.

Va rugam cititi Termeni si Conditii.

Deocamdata nu exista nici un comentariu la acest articol!

Lasa un comentariu

Numai utilizatorii autentificati pot adauga comentarii.

Autentificare
Creare Cont

Flux Stiri Presedintele Romaniei

Flux Stiri Guvernul Romaniei

Flux Stiri MS

Publicat Wed, 12 Dec 2018

Ministerul Sănătății a finalizat Planul –cadru național privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030

Proiectul Ordinului pentru aprobarea Planului –cadru privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030 se află postat în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională. Planul-cadru național pentru controlul hepatitele virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului […]

Publicat Wed, 12 Dec 2018

Consiliul de administraţie al Spitalului orăşenesc Cernavoda organizează concurs pentru ocuparea funcţiei contractuale vacante de manager persoana fizica

Concursul va avea loc la sediul Spitalului orăşenesc Cernavoda, Str.Gheorghe Doja nr.lA, Cernavoda, Jud.Constanta, in perioada 14 – 21.ianuarie.2019, desfasurandu-se in doua etape: dosarele de înscriere vor fi depuse la sediul administrativ al Spitalului orăşenesc Cernavoda (secretariat) pana la data de 14 ianuarie 2019, ora 00. etapa de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a […]

Publicat Wed, 12 Dec 2018

Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de manager spital persoană fizică

Concursul va avea loc la sediul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, str. Tabaci nr.1, în perioada: 17.01.2019-31.01.2019, desfăşurându-se în două etape: Etapa de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor stabilite în anunţul de concurs, care va avea loc în data de 18.01.2019, etapă eliminatorie; Etapa de susţinere publică şi de evaluare a […]

Publicat Wed, 12 Dec 2018

Ministerul Sănătății extinde la nivel național programul de tromboliză intravenoasă

Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională. Începand cu anul 2015, 10 spitale […]

Publicat Tue, 11 Dec 2018

Informare privind situația imunoglobulinei

Pentru  asigurarea cantităților de imunoglobulină necesare în România, la propunerea Ministerului Sănătății, la începutul lunii martie 2018,  Guvernul  a activat Mecanismul de Protecție Civilă și a  acordat un ajutor de stat către C.N. UNIFARM S.A., care a fost mandatat să achiziționeze și să asigure aprovizionarea unităților sanitare cu imunoglobulină. Astfel, în perioada 01.01.2018 și până în […]

Flux Stiri CNAS

Flux Stiri CJAS HD