• Manager - Dr. POPA Catalin
  • Director medical - Dr. VALAS Claudiu
  • Director fin-cont - Ec. PETRESC Cristina
  • Medic sef sectie Pediatrie - Dr. Petre Valeria
  • Medic sef sectie Boli Infectioase - Dr. Jadan Adel
  • Medic sef comp. Medicina Interna - Dr. Diaconu Liliana
  • Medic sef comp. Obst-Ginecologie - Dr. Antonie Violeta
  • Medic primar OG - Dr. Chis Sofia
  • Medic sef comp. RMFB - Dr. Minulescu Tiberius
  • Medic sef Lab. Radiologie - Dr. Todorescu Ioan Dorin
  • Sef serv. ACAT - Ing. Bancila Dorina
  • Sef serv. Ad-tiv - Ing. Chiron Mircea

Spitalul Municipal Vulcan

Str. N. Titulescu nr. 59, 336200, Hunedoara
Tel. 0254 570450, Fax. 0254 571902, 0254 570101

Luni,  21 Octombrie 2019IP tau: 3.85.245.126
Sondaj

Home > Sfat Medic > Alimentatia si sanatatea

Sfatul Medicului

Maxima zilei

Ceea ce nu traim la timp, nu mai traim niciodata. Tot ceea ce pierdem, pierdem pentru totdeauna. (Octavian Paler)


Alimentatia si sanatatea

Publicat in data: Sun, 22 Jan 2012 16:40:45

Acest articol a fost citit de 1513 vizitatori unici

4
Stiati ca?
Potrivit nutritionistilor, carnea alba (de pui, de curcan, de peste) contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat cea de porc sau de vita.
Pentru a fi digerati, carbohidratii (painea, cartofii, pastele fainoase, produsele de patiserie) au nevoie de alte enzime digestive decat proteinele sau grasimile.
75% din problemele de sanatate au legatura directa cu modul incorect de alimentatie, diferite diete, cure de slabire si cu surplusul de greutate.
Mierea ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
In carnea slaba de vita se gaseste un acid cu proprietati deosebite, acidul linoleic conjugat, care are rol in arderea grasimilor si prevenirea obezitatii.
Pentru prima data, painea a fost atestata la egipteni pe peretii cavoului unui faraon care a domnit acum 3.000 de ani i.e.n
Cu o garnitura de legume, friptura de carne rosie furnizeaza organismului vitamina D, vitamina B12, crom, cupru, seleniu, zinc, fier.
Un kilogram de miere este echivalent sub raport caloric cu 50 de oua, cu 5.675 litri de lapte si cu aproximativ 40 de portocale.
Pentru a fi numita slaba, carnea de vita trebuie sa contina 5% grasimi, carnea de miel 9-10%, de iepure 5-6%, vitel 3%.
Painea, de fapt, nu ingrasa asa mult pe cat se crede. O felie de paine alba are 80 de calorii. Painea de secara are 65 calorii per felie.
Datorita continutului de fier, nutritionistii recomanda carnea de vita pentru a preveni anemia.
Painea ramane mai mult timp proaspata daca se pastreaza intr-un vals smaltuit, de sticla, sau de portelan, acoperit cu capac. Pe fundul vasului se va pune o bucata de cartof crud sau putina sare. Acestea ajuta ca painea sa nu mucegaiasca.
Asocierea dintre carne cu garnitura de cartofi prajiti sau piure provoaca probleme digestive. Carnea se digera in 15-20 de ore, in vreme ce carbohidratii din cartofi in cateva ore. Din acest motiv apar balonari si procese de fermentatie.
O friptura de carne slaba de vita (120g) furnizeaza 16% din necesarul zilnic de fier la femei si 20% din necesarul de fier pentru barbati.
Unul dintre cele mai apreciate si respectate deserturi din lume nu este ciocolata sau cine stie ce prajitura pretentioasa, ci branza.
Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece aceasta nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.
Branza de orice fel se pastreaza cel mai bine sub un clopot de sticla. Ca sa nu mucegaiasca, se pun doua, trei cuburi de zahar sub clopot.
Kiwi previne Atacul Vascular Cerebral (AVC). Anumiti nutrienti par sa joace un rol protector impotriva AVC. Este, in special, cazul vitaminei C si al potasiului. Ori, kiwi este fructul cel mai bogat in vitamina C si contine 300 mg de potasiu la 100g. Alte fructe bogate in vitamina C sunt: portocala, lamaia, capsuna, iar in potasiu, banana si avogado.
Sfat: Consumati vitamina C pentru a preveni AVC.
Mai putin de un sfert din colesterol (aproximativ 300 mg/zi) este furnizat direct de alimentatie: carne, galbenus de ou, produse lactate, organe, peste. Restul este sintetizat de catre ficat, din acizii grasi alimentari. Astfel ca este posibil sa avem un colesterol prea mare ca urmare a unei alimentatii prea bogate in grasimi saturate, sau ca urmare a unei sinteze excesive, care este cauzata de un defect genetic.

Va rugam cititi Termeni si Conditii.

Deocamdata nu exista nici un comentariu la acest articol!

Lasa un comentariu

Numai utilizatorii autentificati pot adauga comentarii.

Autentificare
Creare Cont

Flux Stiri Presedintele Romaniei

Flux Stiri Guvernul Romaniei

Flux Stiri MS

Publicat Mon, 21 Oct 2019

Consiliul de Administrațieal Spitalului Municipal Sighișoara organizeazăconcurs pentru ocuparea funcției de manager – persoană fizică

Concursul pentru ocuparea funcției de manager, persoană fizică, va avea loc la sediul Spitalului Municipal Sighișoara str. Zaharia Boiu, nr.40, iudețul  Mureș, în perioada 21.10.2019 – 11.12.2019, desfășurându-se în două  etape: Etapa de verificare a îndeplinirii de către candidați a condițiilor stabilite în anunțul de concurs, care va avea loc pe data de 22.11.2019 – […]

Publicat Mon, 21 Oct 2019

Ministerul Sănătăţii organizează concurs pentru ocuparea urmatoarelor posturi vacante de conducere din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Ministerul Sănătăţii organizează concurs pentru ocuparea urmatoarelor posturi vacante de conducere din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România Președinte Vicepresedinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale Vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice anunt sediu concurs BIBLIOGRAFIE

Publicat Fri, 18 Oct 2019

Posturi Medici 18 octombrie 2019

posturi 18.10.2019

Publicat Thu, 17 Oct 2019

Ministerul Sănătăţii organizează dezbatere publică, luni 21 octombrie 2019 ora 11:00, la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2

În baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Sănătăţii organizează luni, 21 octombrie 2019, ora 11.00, la sediul Ministerului Sănătăţii, sala de consiliu, etaj 2, şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Ordin privind modificarea Anexei nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1468/2018 pentru aprobarea preţurilor maximale ale […]

Publicat Thu, 17 Oct 2019

Evenimentul“Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății a participat astăzi la evenimentul “Supraviețuirea copilului cu cancer în România – prima analiză pe date naționale “. În timpul evenimentului ministrul Sănătății a spus că, în onco- pediatrie este nevoie de o abordare intersectorială în care domeniul medical trebuie sprijinit de măsuri și acțiuni de suport pentru asigurarea accesului la […]

Flux Stiri CNAS

Flux Stiri CJAS HD